За нас

Местоположение

Село Розино е разположено в Южен Централен планов регион на България. То е част от община Карлово.

Розино е най-голямото село в област Пловдив, а също така се нарежда сред 10-те най- големи села в България.

Разположено е между Стара планина  и Средна гора. През землището му протича река Стряма, най- големият приток на река Марица.

Селото се намира на 25 км от общинския център Карлово, на 80 км от областния град Пловдив и на 120 км от столицата на България.

Най- близките населени места са – на запад град Клисура, на изток село Кърнаре и на югоизток- село Слатина.

Демография

До Освобождението Розино е било турско селище. След Освобождението на територията му се заселват 50 български семейства предимно от клисура, сопот и Копривщица. Постепенно в него се заселват жители от други граничещи със селото райони – Троянско и Тетевенско / Рибарица, Чифлик, Бели Осъм, Калейца/ село Петърч.

По последни данни от преброяването през 2011 година в селото живеят 4 445 души. В селото живеят в мир и разбирателство- българи, турци, роми и каракачани.

История

Селото е основано в началото на 16 век, а за пръв път за него се споменава в един джелепкешански регистър от 1576 година.

Името си Рахманларе получава от името на основателя си , някой си Рахман бей, който владеел населеното място. Това турско име селото носи до 1934 година, което се променя на Божи дар и съществува като такова до 1951 година . Заради поминъка на селото и масовото отглеждане на маслодайната роза /Rosa damascena/ селото получава благозвучното име Розино, което носи и до днес.

Обичаи и Традиции

Можете да присъствате на традиционните празници сред природата,  на оригиналните местни обичаи и  обреди, свързани с билки и цветя, с  дългогодишни традиции предавани от поколенията  – като Цветница, Лазаруване, Еньовден …

Съжителството на четири етнически общности обуславят същността,  палиитрата и богатството на културния календар на село Розино.

Тук може едновременно да отидете на Коледа, на  Христугина и на Рамазан Байрям, както и да посетите  службите  в местната църква и джамията .

Културните традиции на този край са букет от всичките етнически групи .