ТУРИЗЪМ

Това, с което село Розино пленява туристите са обширните розови градини край селото, слели се в красива картина с величествената осанка на Балкана.

Розино е селото, което ще Ви отведе най-бързо до хижа Ехо и хижа Козя стена в дебрите на Национален парк “Централен Балкан”.

Една от природните забележителности на селото е скалният феномен наречен „Булският камък“. Той се намира на Еко пътеката, която отвежда туристите към хижа „Козя стена“. Представлява огромен камък, разположен върху по малки. Други природни забележителности са „Човечетата“. Това са скали над селото, които, погледнати отдолу, приличат на малки човечета.

За ежедневни разходки сред красивата природа може да ви отведе  екопътеката „Пътека на  здравето”…

Еко пътека „Пътека на  здравето” от село Розино

Еко пътека „Пътека на  здравето” е един от маршрутите за планиниски туризъм – Стара планина.

Между централното било на Стара планина и село Розино има една малка, междинна планина – Розинска планина. Тя представлява един сравнително висок и дълъг рид. Рида започва от връх Юмрука и продължава в източна посока чак до село Христо Даново.

Село Розино е доста отдалечено от съседните населени места-град Клисура и село Христо Даново. Отдалечеността на селото от другите населени места, както и междинната Розинска планина дават възможност да се тръгне от Розино към централното било на Стара планина, и по-специално към хижа Ехо и хижа Козя стена.

Началото на пътеката от село Розино към хижа Козя стена започва се от красива чешма в северо-западния край на селото и през  един тунел под ж.п. линията.

Минава се през тунела и се излиза на дебела пътека.

След около 10 минути се достига до много оригинален кът за отдих.- около 500 кв.м е първи бивак -заслон – кът за отдих  с маси и пейки,  открива се  прекрасна панорама към село Розино.

Изградени са множество беседки, сепарета, мостчета, люлки, къщички за птици. Има още и лифт, чешма под формата на красива птица и беседка с всякаква неоткрадната посуда за барбекю.

Тук за пръв път се появяват туристически табелки, както и  сини стрелки по дърветата. Продължава се по пътеката и след 30 минути минути се стига до скалния феномен Булски камък.

Скалния феномен Булски камък- Представлява голям, закръглен камък, „кацнал” върху няколко по-малки.

От Булския камък се открива първата гледка за деня надолу към полето и село Розино.

От интересния кът за отдих до Булския камък по пътеката  се достига до  Шест чешми направени от самобитни майстори в памет за  техни починали близки.

Следват два бивака – с люлки, маси,  заслон за  ядене и спане . Открива се прекрасна гледка .

От този заслон на Запад се отделя пътека и се  продължава за хижа Ехо , който преди месеци се маркира по нов маршрут и започва от Еко пътеката .
Еко пътеката „Пътека на  здравето” е от затворен тип- по нея има и още една забележителност -Острите скали .

Следва още един бивак – ловна среща за почивка и  отдих за  ловците .

Естествената красота на пътеката са дърветата- борове, елхите, бук, дъб , смърч – чист планински въздух и студена вода .

Хижа „Ехо“

Хижа „Ехо“ е построена под самия връх Юмрука, на около 1700 м н. в. От нея се откриват красиви гледки към целия Веженски дял на запад и района на хижа Козя стена на изток. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, Захранването е чрез слънчеви панели. Капацитетът и е 47 легла. Хижата е билна, което прави достигането и през зимата опасно.

Хижа Ехо е изходен пункт за хижа Васильов (през Рибаришкия проход), за хижа Вежен (през Ветровития преслап и Каменната порта). Част от маршрута попада в резерват. Тук движението става само по маркирания маршрут. Не се разрешава събирането на гъби, горски плодове, билки, брането на цветя, безпокоенето на дивите животни.

От хижа Ехо тръгва маршрут и за хижа Козя стена (през Железни врата и Карчов преслап).

Хижа Козя стена

Хижа Козя стена се намира в Средна Стара планина, в Троянския дял на Национален парк “Централен Балкан”.

В непосредствена близост до нея се разпростират резерват „Козя стена“, както и едноименният връх. Разположена на 1562м надморска височина, на самото било на Стара планина, тя е заобиколена от девствена природа и предлага гледки, спиращи дъха.